Vroeg gezaaide mais (eind april/begin mei) ligt vaak al op de kuil, terwijl veel mais die eind mei gezaaid werd, op dit moment nog gehakseld of reeds ingekuild wordt. De mais die in juni gezaaid werd, roept echter vragen op: zal deze nog rijp worden? Door het natte weer verliep de groei trager dan verwacht, en de donkere dagen in september en oktober hebben de afrijping verder vertraagd.

Hoe om te gaan met niet-rijpe mais?

Na 20 oktober worden de dagen te kort om de maiskolf verder te laten afrijpen. Hoewel de plant verder uitdroogt, zal de kolf weinig meer doen. Indien u merkt dat de kolf niet verder rijpt, is het verstandig om de mais te hakselen. Hou daarbij rekening met volgende zaken:

Natte mais wordt minder snel stabiel in de kuil. Bij natte kuilen bestaat er een groter risico dat de conservering doorgaat. Als dit proces aanhoudt, kan er op een gegeven moment alcohol ontstaan.
Alcoholvorming geeft belasting in de pens en kan niet worden omgezet naar een andere stof. Dit maakt de pens instabiel en kan leiden tot pensverzuring. Ook is alcohol een zware belasting voor de lever van dieren. Vooral bij droge en verse dieren kan deze belasting leiden tot veel problemen.
Strategisch inkuilen van niet-rijpe mais Indien mogelijk, kuil niet-rijpe mais apart in. Door deze snel op te voeren, vermindert u het risico op alcoholvorming. Daarnaast kunt u deze mais combineren met kwalitatieve mais om zo de voederwaarde van uw rantsoen optimaal te houden. Heeft u niet de ruimte om apart in te kuilen, plaats de niet-rijpe mais dan zoveel mogelijk vooraan in de nieuwe kuil, zodat deze snel op is.

Wat te doen met kolfloze mais?

Op sommige percelen zien we dit jaar kolfloze mais, ook wel steriele mais genoemd. Deze mais bevat geen kolf en dus geen zetmeel. Net als bij niet-rijpe mais is het verstandig om deze na 20 oktober te hakselen en apart in te kuilen. Indien het aandeel kolfloze mais in uw kuil beperkt is, kunt u overwegen dit mee te hakselen met de rest van de kuil, maar zorg dat het niet meer dan 5% van de totale kuil uitmaakt.

Tips voor het hakselen van kolfloze mais

  • Haksel de mais grof, rond 14 mm. Deze mais bevat vaak maar 22% droge stof en is lastig te verdichten als het te fijn wordt gehakseld.
  • Probeer de kuil niet te hard te verdichten, anders loopt u het risico dat de mais wordt vermoest.
  • Gebruik kuiltoevoegmiddelen, maar kies hierbij voor een grastoevoegmiddel. Mais zonder zetmeel profiteert niet van maiskuiltoevoegmiddelen, maar bevat nog wel suikers die door grastoevoegmiddelen kunnen worden omgezet in melkzuur en azijnzuur.

Blijf op de hoogte

Kennis en nieuws uit de sector

Blauwtong in de veestapel: Wat te doen?

De laatste weken merken we bij tal van bedrijven een opflakkering van blauwtong, zelfs bij gevaccineerde veestapels. Dit gaat vaak gepaard met aanzienlijke…

Lees verder

Het rantsoen in de praktijk beoordelen

Hoe zorgt u ervoor dat het perfect berekende rantsoen daadwerkelijk bijdraagt aan de gezondheid en productiviteit van uw koeien?

Lees verder

Hoe beweiding aanpassen bij droog weer?

Om de duurzaamheid van uw weide te verbeteren moet men overbegrazing vermijden. Dit kan door de rotatielengte te verhogen en de uitschaarhoogte aan te passen tijdens droge periodes.

Lees verder

Stand van zaken en advies maisoogst 2024

Na 20 oktober worden de dagen te kort om de maiskolf verder te laten afrijpen. Hoewel de plant verder uitdroogt, zal de kolf weinig meer doen. Indien u merkt dat de kolf niet verder rijpt, is het verstandig om de mais te hakselen.

Lees verder

Diversiteit in gras- en maïskuilen… wat doen we ermee?

2024 is een bijzonder ruwvoerjaar voor de melkveehouderij. Na een natte winter en een al even vochtig voorjaar kon het gras niet overal de gewenste kwaliteit bereiken.

Lees verder

Onze adviseurs
staan voor u klaar

proFarm is gespecialiseerd in maatwerk. Samen bekijken we welke uitdagingen er op uw bedrijf spelen. We zorgen voor het juiste voer op het juiste moment voor het hoogste rendement!