Efficiëntie en eenvoud als sleutel tot succes op melkveebedrijf Lemeire VOF

In Wetteren, Oost-Vlaanderen, runt Michael Lemeire een melkveehouderij met zo’n 120 koeien en bijbehorend jongvee. Sinds de verhuis naar de huidige locatie in 2011 is het bedrijf gegroeid van ongeveer 60 koeien naar het dubbele aantal. Een bewuste stap om 200 meter verderop, buiten de bebouwde kom, te kunnen uitbreiden.

Wat begon als een klassiek melkveebedrijf, is de voorbije jaren uitgegroeid tot een veelzijdig familiebedrijf. Naast melkproductie organiseert Michael samen met zijn vrouw, onder de naam ‘De Klaverendries’ sinds enkele jaren ook rondleidingen, schoolbezoeken en verjaardagsfeestjes, waarmee zij jong en oud een kijk willen geven op het boerenbedrijf.

Gericht op rendement en eenvoud

Elke dag worden de koeien gemolken in een 20-plaatsencarrousel, waarbij het volledige melkproces in anderhalf uur afgerond is. De dieren grazen minstens honderdtwintig dagen per jaar in de weide en brengen er dagelijks zo’n zes uur door.

De melkproductie ligt momenteel rond 33 liter per koe met 4,63% vet en 3,6% eiwit, met de ambitie om te stijgen naar 35 liter. Ondanks een tijdelijke terugval door de blauwtong-epidemie ziet Michael de productie weer aantrekken. “We werken met een eenvoudig basisrantsoen van eigen geteeld gras en maïs, aangevuld met perspulp en krachtvoer op maat,” legt hij uit. “Dat rantsoen ondersteunt de koeien tot dertig liter, en voor hogere productie sturen we gericht bij via de krachtvoerboxen. Onze koeien doen het goed op wat de grond ons geeft, zo halen we met eenvoud het maximum uit ons eigen ruwvoer, zonder veel complexiteit.”

Het merendeel van de landbouwwerkzaamheden doet hij zelf. Enkel bij het maaien van gras en de maisoogst springt een loonwerker bij. Ook de mestafzet blijft grotendeels binnen een straal van vijf kilometer, wat de kringloop van mest en voer mooi rondmaakt.

Praktisch advies met impact

De samenwerking met adviseur Bart is intussen een vaste waarde op het bedrijf. Bart combineert zijn technische kennis met een praktische kijk op koegezondheid en bedrijfsresultaten. “Bart kent mijn stal door en door,” zegt Michael. “Hij merkt snel op als er iets niet klopt in de mest of in de melk en helpt mij bijsturen voor het probleem groter wordt.”

Naast de technische opvolging ondersteunt Bart ook bij de administratieve en wettelijke verplichtingen rond stikstof en mestafzet. “Dat vind ik zijn grootste troef,” vult Michael aan. “Hij begrijpt niet alleen de koe, maar ook de papierwinkel die erbij hoort.” Dankzij de maandelijkse melkcontrole en de regelmatige stalbezoeken blijven productie en gezondheid continu opgevolgd.

Vernieuwen met het oog op de toekomst

Om het bedrijf klaar te stomen voor de toekomst, investeert Michael stap voor stap in duurzame oplossingen en automatisering. Binnen twee jaar komen er nieuwe sleufsilo’s bij, dit jaar nog wordt een mestrobot geplaatst, en recent werden watermatrassen en koeborstels geïnstalleerd om het comfort van de koeien verder te verbeteren. Ook de overstap naar robotmelken wordt bekeken. “Met twee mensen aan de carrousel melken is arbeidsintensief,” zegt hij. “Robotisering zal ons helpen om de werkdruk te verlagen en de efficiëntie te verhogen.”

Sterk teamwerk

Michael ziet in proFarm een betrouwbare en stabiele partner. “De kracht van proFarm zit in het team: vaste gezichten, eerlijke communicatie en goede opvolging. Dat schept vertrouwen.” Eenvoud is Michaels grootste troef. Met de juiste balans tussen voer, arbeid en rendement focust hij op zijn doel: veel dikke melk van gezonde koeien die lang meegaan.

Maak kennis met ons team

Wij begrijpen uw uitdagingen. Daarom denken we mee, dagen we u uit en sturen we samen richting het beste resultaat.