Blauwtong in de veestapel: wat te doen?

De laatste weken merken we bij tal van bedrijven een opflakkering van blauwtong, zelfs bij gevaccineerde veestapels. Dit gaat vaak gepaard met aanzienlijke productieverliezen. Tijdig ingrijpen en preventieve maatregelen nemen is daarom essentieel. Het FAVV raadt sterk aan om te blijven vaccineren. Besmettingen kunnen ook nog in de herfst voorkomen, omdat de knut pas minder actief wordt wanneer de temperatuur onder de 10 graden zakt.

Ook veearts Marc Persyn vertelt ons dat de impact van blauwtong niet te onderschatten is. Productieverliezen van 15 tot 20% zijn niet ongewoon. Ziektes als Mortellaro en Mannheimia komen steeds meer voor door de weerstandsdip bij de koeien.

 

Aan welke symptomen kunt u blauwtong herkennen? 

We zien vaak meerdere koeien met hoge koorts, wat resulteert in een daling van de melkproductie. Daarnaast manifesteren zich secundaire symptomen die wijzen op de aanwezigheid van het virus in het bedrijf, wat de weerstand van de koeien ernstig onder druk zet. Denk aan tussenklauwontsteking, uierontsteking, longproblemen en oogontstekingen. Daarnaast zien we dat koeien soms pijnlijk en stijf gaan lopen, ook bij jongvee en kalveren. Houd ook rekening met embryonale sterfte, dit kan zorgen voor een nasleep door vruchtbaarheidsproblemen.

 

Omdat de immuniteit van de koeien verzwakt is, zijn ontstekingen vaak ernstiger dan normaal. Het is van groot belang snel te reageren door de dierenarts te contacteren. Zij kunnen u adviseren over het eventueel toe dienen van koortsremmers of antibiotica. Vaccineren zou nu niet meer efficiënt zijn daar het 5 weken duurt eer de volledige immuniteit bereikt wordt, vertelt Marc Persyn ons.

 

Neem de juiste voorzorgsmaatregelen

De maatregelen die u neemt, moeten gericht zijn op het optimaliseren van de algehele weerstand van de koe.

  • Besteed extra aandacht aan de droogstaande koeien, en controleer regelmatig hun temperatuur. Blauwtong kan leiden tot zwakkere kalveren, en pasgekalfde koeien blijven vaker aan de nageboorte staan.
  • Zorg ervoor dat er voldoende energie in het rantsoen zit, aangezien het immuunsysteem veel energie en glucose verbruikt. Daarnaast is het cruciaal om de mineralen- en vitaminenvoorziening op peil te houden, met bijzondere aandacht voor selenium, zink en jodium.
  • Probeer hittestress zoveel mogelijk te voorkomen. Wees kritisch bij het aanbieden van voer en zorg voor vers voeder aan het voederhek, zodat de voeropname en energievoorziening optimaal blijven.
  • Zorg voor voldoende vers drinkwater en maak de drinkbakken extra schoon.
  • Bedrijven die beweiding toepassen zijn het zwaarst getroffen. Probeer koeien zoveel mogelijk binnen te houden, vooral s’avonds wanneer de knut het actiefst is!
  • Behandel de dieren en de stal tegen vliegen en zorg voor goede ventilatie in de stal. De eerste besmetting gebeurt via de knut, maar stekende vliegen kunnen het virus ook overdragen.

 

Uw proactieve aanpak is cruciaal om de gezondheid van uw veestapel te waarborgen en productieverliezen te minimaliseren. Merkt u dat uw koeien behoefte hebben aan een energierijker rantsoen? Contacteer dan uw adviseur.  

Koe in ligbox

Onze adviseurs helpen u graag verder!

proFarm is gespecialiseerd in maatwerk. Samen bekijken we welke uitdagingen er op uw bedrijf spelen. We zorgen voor het juiste voer op het juiste moment voor het hoogste rendement!

Contacteer ons voor meer info