Graskuilen: toppers en tobbers
Op papier lijken de graskuilen van dit jaar van uitstekende kwaliteit, maar in de praktijk valt de drogestofopname door de koeien vaak tegen. Dit kan te wijten zijn aan een hoog zuurgehalte, vooral in de nattere kuilen. Deze kuilen zijn gevoeliger voor slechte conservering: chemische omzettingen blijven warmte genereren, waardoor de kwaliteit daalt en koeien het minder smakelijk vinden.
In natte kuilen kunnen de suikers verder verzuren, wat leidt tot de vorming van melkzuur en ethanol. Dit verlaagt de pens-pH en verhoogt het risico op pensverzuring. Bovendien vraagt de afbraak van overtollige zuren extra inspanning van de lever, wat de weerstand van je koeien kan verzwakken.
Vooral natte herfstkuilen met minder dan 35% drogestof, die dit jaar vaak eiwitrijk zijn, voer je best snel op. Het wordt een uitdaging om deze kuilen smakelijk te houden en de pensgezondheid te vrijwaren. Voeren in combinatie met een drogere kuil is in dit geval essentieel.
Niet alleen natte, maar ook droge kuilen hebben hun aandachtspunten. Waar natte kuilen problemen geven door anaerobe omzettingen, zorgt een teveel aan zuurstof bij droge kuilen voor broei. Ons advies: meet regelmatig de temperatuur tot zo’n 30-50 cm diep in de kuil. Warmteverlies leidt altijd tot kwaliteitsverlies en verhoogt de kans op schimmelvorming. Jouw Vitalisator helpt je hier graag bij.